poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka ze szparagami i awokado

"Wiosna, wiosna, wiosna cieplejszy wieje wiatr/Wiosna, wiosna, wiosna, znów nam ubyło lat..." - to Fraszki ulubiona pora roku. I już za chwilę maj dookoła maj! Ostatni zakup Fraszki to blender i już wkrótce na blogu wiele przepisów na smoothie, ale na razie prosta i szybka sałatka wiosenna z pierwszymi szparagami, jakie udało się Fraszce dostać.


Składniki (porcja dla 2 osób):

  • pęczek szparagów (po około 6 na osobę),
  • dojrzałe awokado,
  • 2 ugotowane na twardo jajka,
  • garść kiełków (u Fraszki brokułowe),
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • łyżka soku z cytryny do skropienia awokado,
  • sól i pieprz do smaku,

Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe białe końce, obrać i ugotować na parze al dente. Jajka ugotować na twardo. Awokado obrać i pokroić na kawałki i natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Na talerzach układać pokrojone na kawałki szparagi, awokado, jajka. Całość delikatnie posypać solą i pieprzem oraz kiełkami. Następnie całość skropić oliwą i octem balsamicznym. I gotowe. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz