Składniki (porcja dla 2 osób):
- pęczek szparagów (po około 6 na osobę),
- dojrzałe awokado,
- 2 ugotowane na twardo jajka,
- garść kiełków (u Fraszki brokułowe),
- 2 łyżeczki octu balsamicznego,
- 2 łyżeczki oliwy,
- łyżka soku z cytryny do skropienia awokado,
- sól i pieprz do smaku,
Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe białe końce, obrać i ugotować na parze al dente. Jajka ugotować na twardo. Awokado obrać i pokroić na kawałki i natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Na talerzach układać pokrojone na kawałki szparagi, awokado, jajka. Całość delikatnie posypać solą i pieprzem oraz kiełkami. Następnie całość skropić oliwą i octem balsamicznym. I gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz