poniedziałek, 12 maja 2014

Cukinia faszerowana krewetkami

"Co by tu zrobić na kolację?" - zastanawia się Fraszka. "W lodówce jest cukinia, są kapary, natka pietruszki, krewetki można kupić, aha... i białe wino, bo pasuje do krewetek." Na straganie Fraszka zobaczyła też truskawki i nie mogła się im oprzeć - w tym daniu posłużyły do dekoracji. A przepis podpatrzyła na kwestii smaku i się nim zainspirowała.


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 2 średnie cukinie,
  • 1 mała cebula,
  • 150g krewetek,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1/4 szklanki białego wina,
  • 4 łyżki śmietany kremówki 36% (Fraszka ją pominęła),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy, 
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:
Cukinie przekroić wzdłuż, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 15-20 minut. Po upieczeniu łyżeczką wydrążyć środek cukinii i pokroić na kawałeczki i odłożyć, gdyż dodamy go później do farszu. Krewetki ugotować i pozbawić skorupek, jeśli są bardzo duże, jak u Fraszki, to je pokroić w małe kawałki. Na patelnię wlać łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, razem smażyć przez 30 sekund i dolać wino, zredukować je o połowę. Następnie dodać krewetki, kapary, miąższ cukinii i wszystko smażyć 2 minuty, często mieszając. Dodać śmietanę, jeśli jej używamy. Na koniec doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Połówki cukinii napełnić farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem i zapiekać w piekarniku nagrzanym (góra/dół) do 180 stopni przez około 15-20 minut. Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami, np. ugotowanym ryżem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz