poniedziałek, 22 września 2025

Wysokobiałkowe ciastka ze śliwkami i cynamonem

I po lecie. Wrześnień za oknem. Dziś było pochmurno i nieco ponuro. Przydałoby się coś mięciutkiego i rozgrzewającego. Myślę, że te ciastka ze śliwkami i cynamonem nadadzą się świetnie, by nieco ocieplić ten chłodny czas.

Składniki (na cztery duże ciastka):

  • 150 g twarogu,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 6 śliwek,
  • 1 łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodać twaróg i jajka. Wymieszać do połączenia składników, gdyby masa była za gęsta dodać jogurt. Na blasze wyłożonej papierem wykładać porcjami ciasto, w środku zrobić wgłebienie. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w kawałki. Wrzucić do rondelka, dodać cynamon i 1 łyżeczkę cukru i udusić. Nastepnie ostudzić. Wgłębienie ciasta wypłenić uduszonymi śliwkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 30 minut. Sprawdzać, czy się nie za bardzo przypiekają. Ostudzić. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz