poniedziałek, 9 czerwca 2025

Biała kiełbasa duszona z cebulą i pieczarkami

Biała kiełbasa gości u mnie tylko raz w roku na Święta Wielkanocne do żurku. W tym roku kupiłam jej nieco więcej, więc część zamroziłam. Przypomniało mi się, że ją mam. I zaczełam zastanawiać się jak ją wykorzystać. Pomyśłałam, że będzie świetnie smakować uduszona z cebulą i pieczarkami. 



Składniki:
  • 6 kiełbasek białych,
  • 200 g pieczarek,
  • 3 średnie cebule,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka, 
  • sól, 
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 1 lit wody,
  • olej lub oliwa.

Wykonanie:
Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kwałaki. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce do warzyw na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie lub brytfannie podgrzac olej i zeszklić cebulę, dodać kiełbaski. Następnie dodać pieczarki, marchewkę i pietrszuką oraz przyprawy. Zalać 1 litrem wrzącej wody i dusić około 45 minut. Gotowe. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz