wtorek, 15 grudnia 2020

Krewetki po meksykańsku na ostro

Od czasu do czasu mam ochotę na krewetki, a dawno ich nie jadłam. Tym bardziej ucieszyłam się, gdy na firmowej integracji, w tych czasach oczywiście online - mieliśmy okazję przygotowywać dania z kuchni meksykańskiej. Smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy świeże, chrupiące pieczywo i pyszne danie gotowe. My podawaliśmy je na plackach pszenno-kukurydzianych z sałatką z sałaty rzymskiej, papryki i pomidorów.


Składniki (na1 dużą porcję lub 2 średnie):

  • 6 dużych krewetek (mogą być mrożone),
  • cebula biała,
  • cebula czerwona,
  • 150 ml sosu pomidorowego (passata),
  • 1 średnia papryczka ostra, (jeśli nie lubimy ostro, dać tylko pół papryczki),
  • 3 ząbki czosnku,
  • kolendra, koperek i natka pietruszki świeże,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz.
Wykonanie:
Krewetki rozmrozić, opłukać, osuszyć, oczyścić. Obiec cebule obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić. Ostrą papryczkę przekroić, usunąć nasionka i pokroić w cienkie paseczki, dorzucić do cebuli. Smażyć chwilę razem. Czosnek obrać, zgnieść nożem na desce i pokroić w plasterki. Dorzucić na patelnię i smażyć 1 minutę. Dodać krewetki smażyć z obu stron, aż zrobią się różowe. Dodać masło, następnie sos pomidorowy, dalej smażyć przez 3 minuty, mieszając wszystko razem. Wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać do sosu na patelni, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać wszystko razem i smażyć jeszcze 2 minuty. Kolendrę, koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i pokroić, dodać na koniec. Gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz