Składniki (na 1 dużą porcję):
- duża garść rukoli,
- 1 dojrzały pomidor (o to teraz nie jest trudno),
- 1/2 lub całe dojrzałe awokado,
- 1/2 krążka sera pleśniowego,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny do skropienia awokado,
- ulubione zioła - u mnie zioła prowansalskie i bazylia,
- sól, czarny pieprz, pieprz kajeński,
- 1 łyżka pestek z dyni do posypania sałatki (pestki można wcześniej uprażyć na suchej patelni).
Sposób wykonania:
Rukolę umyć, odsączyć na sicie, wrzucić do sporej miski. Pomidora umyć, pokroić w kawałki i dodać do rukoli. Awokado umyć, obrać, pokroić na kawałki i szybko skropić sokiem z cytryny, aby awokado nam nie ściemniało i również wrzucić do miski. Ser pleśniowy pokroić w kawałki i dorzucić do miski. Całość posolić, dodać pieprz (oba rodzaje do smaku), dodać po dużej szczypcie ziół prowansalskich i bazylii. Całość polać oliwą i delikatnie wymieszać. Przełożyć do pojemnika i zabrać do pracy na drugie śniadanie. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz