niedziela, 15 czerwca 2025

Babka drożdżowa - duża

Dość rzadko robiłam ciasta drożdżowe. Zawsze myślałam, że są czasochłonne i skomplikowane. I jeszcze towarzyszyła mi obawa, że nie wyrosną. Otóż jakiś czas temu kupiłam wielką blaszkę na babkę. I tak sobie pomyślałam, że to idealna forma na wielką babkę drożdżową. Na kwestii samku znalazłam wspaniały przepis. Ciasto wychodzi nie za słodnie, więc dla mnie idealnie. 


Składniki:
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 40 g cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Wykonanie:

Drożdże, masło i jajka wyjąć wczesniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. W dużej misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, dodać połowę ciepłego mleka oraz łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 10–15 minut do wyrośnięcia. Do gotowego rozczynu dodać resztę mleka i cukru, przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie stopniowo dodawać jajka, mieszając drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut ręcznie lub około 7 minut mikserem z hakiem. Gdy ciasto będzie już jednolite, dodać miękkie masło i ponownie wyrabiać – ręcznie przez 10 minut lub mikserem przez 7 minut – aż stanie się gładkie, elastyczne i zacznie odklejać się od miski i dłoni. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyć je pięścią, krótko zagnieść. Przełożyć do formy, przykryć i pozostawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu), kratkę ustawić nieco niżej niż na środku piekarnika. Formy z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz