Tylko 4 składniki i już można smakować pyszny i zdrowy domowy krem orzechowo-czekoladowy. Doskonały na grzanki, do owsianki i naleśników. Szybki i prosty w przygotowaniu. Jeśli masz w domu orzechy laskowa, kakao, daktyle i olej kokosowy, to śmiało możesz zabierać się za wykonanie tego smakowitego kremu orzechowo-kakaowego. Przepis podpatrzyłam na Instagramie. Aż roi się tam od podobnych kremów, ale ten zrobiłam po swojemu, z tego, co miałam w domu.
Składniki:
- 200 g orzechów laskowych,
- 6-10 daktyli, w zalezności od tego, jak chcemy, aby słodki był krem,
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao,
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego.
Wykonanie:
Orzechy wyłożyć na suchą patelnię i podprażyć na średnim ogniu. Można też w piekarniku. Pilnować, aby się nie spaliły. Następnie wyłożyć na ścierkę i pocierać o siebie, aby pozbyć się wiekszości skórki. Daktyle bez pestek zalać wrzątkiem i poczekac 5-10 minut, aby nieco zmiękły. Włożyć uprażone orzechy do kielicha blendera lub malaksera. Dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę. Możan miksować z przerwami, aby nie spalić sprzętu. Gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz