środa, 9 kwietnia 2025

Schab duszony w warzywach

 Mamy w domu taką starą niebieską żeliwną brytfannę. Jest w naszej kuchni odkąd pamiętam. Bardzo lubię w niej gotować, dusić i piec. Przeważnie gotuje w niej leczo, duszę i pięknę różnego rodzaju mięsa. Jej zaletą jest to, że bardzo długo trzyma ciepło. I to, że jeszcze nigdy nic mi się w niej nie przypaliło. 



Składniki (na 4 porcje):
  • 4 plastry schabu,
  • 2 marchewki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 zabek czosnku,
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawy - po szcypcie suszonego koperku, papryki słodkiej i wędzonej, tymianku, oregano,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.
Wykonanie:
Schab umyć i zbić tłuczkiem do mięsa, nie za mocno. Do brytfanny wlać oliwę i obsamżayć plastry schabu z obu stron po około 2 minuty. Mięso posolić i popieprzyć. Cebulę obrać i pokroić w sporą kostkę, dodać do schabu, wymieszać i dusić. Umyć i obrać marchewkę, pokroić w kawałki i dodać do garnka. Następnie umyć paprykę, cukinię i obie pokroić w kawałki - dodać, wymieszać i dusić. Dodać wszystkie przyprawy. Na koniec dodać zgnieciony w wyciskarce czosnek. Dusić wszystko około 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Sprawdzić, jeśli mięso jest miękkie, danie jest gotowe. Podawać z ziemnaiakami lub dowolną kaszą z dowolną surówką.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz