niedziela, 30 marca 2025

Prosty obiad - Makaron z pomidorami, szparagami i szpinakiem z jednej patelni

 Pierwsze szparagi w tym roku! I ulubione włoskie smaki. Najprostszy i najszybszy obiad jaki kiedykolwiek robiłam. Wszystko na jednej patelni. Polecam ten sposób przygotowywania makaronu. Prosto i smacznie. 

Składniki (na 2 duże porcje lub 4 mniejsze):

  • pęczek szparagów, 
  • paczka pomidorków koktajlowych,
  • pół torebki makaronu spaghetti, 
  • duża garść liści szpinaku, 
  • 50-100 g parmezanu,
  • 1 mała cebula, może być szalotka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • skórka starta z 1 cytryny (u mnie z limonki),
  • 2 łyżki oliwy, 
  • sól, pieprz,
  • szczypta suszonej bazylii, oregano.
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać końce, pokroić w kawałki. Pomidorki umyć, przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w kawałki. Cytrynę lub limonkę porządnie umyć, wyszrować skórkę i sparzyć wrzątkiem. Czosnek obrać, pokroić w plasteki. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić cebulę, pomidory, szparagi, czosnek. Na wierzch położyć makaron. Dodać wszystkie przyprawy, zetrzeć skórkę z cytryny. Dodać wrzątek, tak, aby zalać całość warzyw i makaronu. Wymieszać wszystko, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Następnie dodać szpinak i starty parmezan. Gotować jeszcze 5 minut, cały czas mieszając. Gotowe. Wyłożyć na talerz i posypać tartym parmezanem. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz