Pierwsze szparagi w tym roku! I ulubione włoskie smaki. Najprostszy i najszybszy obiad jaki kiedykolwiek robiłam. Wszystko na jednej patelni. Polecam ten sposób przygotowywania makaronu. Prosto i smacznie.
Składniki (na 2 duże porcje lub 4 mniejsze):
- pęczek szparagów,
- paczka pomidorków koktajlowych,
- pół torebki makaronu spaghetti,
- duża garść liści szpinaku,
- 50-100 g parmezanu,
- 1 mała cebula, może być szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- skórka starta z 1 cytryny (u mnie z limonki),
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- szczypta suszonej bazylii, oregano.
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać końce, pokroić w kawałki. Pomidorki umyć, przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w kawałki. Cytrynę lub limonkę porządnie umyć, wyszrować skórkę i sparzyć wrzątkiem. Czosnek obrać, pokroić w plasteki. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić cebulę, pomidory, szparagi, czosnek. Na wierzch położyć makaron. Dodać wszystkie przyprawy, zetrzeć skórkę z cytryny. Dodać wrzątek, tak, aby zalać całość warzyw i makaronu. Wymieszać wszystko, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Następnie dodać szpinak i starty parmezan. Gotować jeszcze 5 minut, cały czas mieszając. Gotowe. Wyłożyć na talerz i posypać tartym parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz