środa, 27 marca 2024

Mazurek czekoladowy z orzechami

Ten mazurek możecie wykonać również w wersji bezglutenowej, uzywając mąk bezglutenowych. Ja użyłam trzech rodzajów mąki bezglutenowej: jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej. Spód wychodzi bardzo kruchy. Można dodać jedno żółtko lub całe jajko, wtedy spód nie będzie aż tak kruchy. Do masy użyłam 3 tabliczek mlecznej czekolady z orzechami. Ale można użyć tylko mlecznej czekolady i dodać dowolne bakalie do dekoracji. 


Składniki:
spód:
  • 200 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 300 g mąki, (może być w całości mąka pszenna, użyłam różnych rodzajów mąk bezglutenowych: 100 g mąki jaglanej, 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki ziemniaczanej - wtedy spód ciasta jest bardzo kruchy, a taki właśnie bardzo lubię),
  • szczypta soli.
czekoladowa masa:
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 300 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi.
Wykonanie:
Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puch. Dodać przesianą mąkę i szczyptę soli i zagnieść w kulę. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem, dno wylepić ciastem, robiąc też rant o wysokosci około 2 centymetrów. Gęsto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 20-25 minut - pilnować, aby za bardzo się nie zrumieniło. Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia i wrzucić połamaną na kawałki czekoladę - mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Czekoladową masę wylać na całkowicie wystudzony spód. Poczekać aż masa czekoladowa zgęstnieje i dopiero podawać. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz