Już od jakiegoś czasu staram się przygotowywać potrawy śwateczne w lżejszej formule. Do tego żurku użyłam tylko białej kiełbasy parzonej. Nie ma tu ani boczku, ani innej dodatkowej kiełbasy. Jest za to sporo warzyw. Można ten żurek zrobić w wersji bezglutenowej. Trzeba wtedy kupić żurek np. gryczany. Odlewam część wywaru do innego karnka i dodaje tam żurek bezglutenowy.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 6 kawałków białej kiełbasy (surowej lub parzonej)
- przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 litr żurku gotowego, czyli 2 butelki (u mnie śląski),
- 1 - 2 łyżeczki tartego chrzanu,
- kilka łyżek śmietany.
Wykonanie:
Do dużeo garnka wlać około 4 litry wody. troche nam się tej wody wygotuje. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kawałki i wrzucić do garnka. Dodać parzoną kiełbasę ponakłuwaną w kilku miejscach. Dodać przyprawy i gotowac na średnim ogniu do miekkości warzyw, około 1 godzinę. Dodać majeranek oraz żurek. Gotować na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Odstawić z ognia i po przestudzeniu zaprawić śmietaną (uprzednio rozprowadzoną w 1 łyżce wazowej żurku). Na koniec doprawić chrzanem. Ja śmietanę dodaję tuż przed podaniem bezpośrednio do talerza jedną łyżkę na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz