Czasem robię sałatkę z tego, co mam w lodówce. Łączę różne rodzaje sałat z owocami i sosem winegret. Niezaleznie od tego, czy użyłam gruszki, czy jabłka, pomarańczy, czy mandarynki - zawsze wychodzi pyszna.
- duża garść świeżych liści szpinaku,
- jedna cykoria,
- 2 liście sałaty lodowej,
- 1 średnia miękka gruszka - może też być słodkie jabłko,
- jedna średnia pomarańcza.
Składniki sosu:
- 1/2 ząbka czosnku,
- szczypta soli morskiej,
- 1 łyżeczka musztardy miodowej,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 4 łyżki oliwy.
Wykonanie:
Sos:
Czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do słoiczka. Dodać musztardę i miód oraz wymieszać. Wlać sok z cytryny i doprawić pieprzem. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać, wstrząsając energicznie słoiczkiem.
Sałatę lodową, cykorię i liście szpinaku umyć, odsączyć i przełożyć do miski. Gruszkę lub jabłko obrać i pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. Owoce dołożyć do sałat i wymieszać wszystko z sosem. Gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz