Zaletą domowego musli jest to, że pozbawione jest ono dodatkowego cukru, który jest zazwyczaj obecny w mieszankach kupowanych w sklepie. Poza tym możemy skomponować je pod swoje smakowe gusta. Ja przygotowuję taką mieszankę płatków, orzechów i bakalii w większej porcji i przechowuję w dużym szklanym słoju. Oszczędza to czas na mieszanie składników z kilku torebek podczas przygotowywania codziennego śniadania. Poniżej podaję podstawowy skład mojej mieszanki musli. Od czasu do czasu kupuję jeszcze nasiona chia i sezamu oraz owoce goji.
Z takiego musli można zrobić np. taką oto czekoladową owsiankę.
Składniki:
- 500 g płatków owsianych górskich
- 100 g płatków jaglanych
- 50 g płatków jęczmiennych
- 50 g płatków żytnich
- 50 g otrąb owsianych
- 50 g siemienia lnianego
- 25 g nasion słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 100 g suszonych owoców: żurawina, rodzynki, śliwki
- 150 g mieszanki orzechów: nerkowych, włoskich, laskowych, migdałów
Wykonanie:
Wszystkie składniki musli mieszam w dużej misce i przekładam do wielkiego słoja. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz