czwartek, 10 listopada 2022

Domowe musli

Zaletą domowego musli jest to, że pozbawione jest ono dodatkowego cukru, który jest zazwyczaj obecny w mieszankach kupowanych w sklepie. Poza tym możemy skomponować je pod swoje smakowe gusta. Ja przygotowuję taką mieszankę płatków, orzechów i bakalii w większej porcji i przechowuję w dużym szklanym słoju. Oszczędza to czas na mieszanie składników z kilku torebek podczas przygotowywania codziennego śniadania. Poniżej podaję podstawowy skład mojej mieszanki musli. Od czasu do czasu kupuję jeszcze nasiona chia i sezamu oraz owoce goji.

Z takiego musli można zrobić np. taką oto czekoladową owsiankę. 


Składniki:
  • 500 g płatków owsianych górskich
  • 100 g płatków jaglanych
  • 50 g płatków jęczmiennych
  • 50 g płatków żytnich
  • 50 g otrąb owsianych
  • 50 g siemienia lnianego
  • 25 g nasion słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 100 g suszonych owoców: żurawina, rodzynki, śliwki
  • 150 g mieszanki orzechów: nerkowych, włoskich, laskowych, migdałów

Wykonanie:

Wszystkie składniki musli mieszam w dużej misce i przekładam do wielkiego słoja. Gotowe. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz