sobota, 12 listopada 2022

Czekoladowa owsianka na śniadanie

Od jakiegoś czasu, gdy poznałam przebogate właściwości zdrowotne kakao, zaczęłam przygotowywać na śniadanie czekoladową owsiankę. I wiecie co Wam powiem? Każdego wieczoru, gdy kładę się spać, myślę sobie o poranku i o tym, że czeka mnie ta przepyszna i do tego zdrowa owsianka na śniadanie. 

Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżki domowego musli z tego przepisu - mieszanka płatków i orzechów,
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao,
  • 1 łyżka oleju lnianego,
  • 1 łyżka oleju z ostropestu,
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego,
  • dowolne owoce jakie mamy: pół gruszki, pół banana, pół jabłka, garść borówek amerykańskich, malin, pestek granatu, truskawek, itp.
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka dowolnego miodu,
  • opcjonalnie: po szczypcie cynamonu, kardamonu, mielonego imbiru,
  • 1 płaska łyżeczka nasion czarnuszki.
Wykonanie:
Trzy łyżki domowego musli wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem do zakrycia płatków. Odstawiamy na 10 minut, aż zmiękną i napęcznieją płatki. Następnie wlewamy oleje, dodajemy kakao i mieszamy całość dokładnie, aż nam się kakao ładnie wymiesza. Dodajemy nasiona czarnuszki i po szczypcie cynamonu, kardamonu, mielonego imbiru. Mieszamy wszystko. Następnie dodajemy owoce: jabłko, gruszkę i banana pokrojone, inne w całości, jak maliny, czy borówki. Wierzch polewamy jogurtem i miodem. Gotowe. Smacznego.  



Jak widać na zdjęciach, mieszanie owsianki z kakao powoduje, że miska, no cóż... nie wygląda idealnie. Ważne, że jest zdrowe i smaczne. Ale czy naprawdę musi być idealnie? 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz