Alternatywa dla frytek z ziemniaków. Bardzo smaczna. Frytki z batatów pieczone w piekarniku przygotujesz bardzo szybko. Równie szybko znikną. Pyszne zarówno z keczupem, jak i z majonezem.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 2 bataty,
- 2 łyżki oleju/oliwy,
- ulubione zioła i przyprawy, np.: suszony czosnek niedźwiedzi, tymianek, suszony koperek, kurkuma, itp.
Wykonanie:
Bataty umyć, obrać ze skórki, pokroić w paski, Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Do małej miski wlać 2 łyżki oliwy dodać ulubione zioła, wymieszać i polać frytki. piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Zjadać jako samodzielną potrawę z keczupem lub majonezem lub jako dodatek do drugiego dania. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz