niedziela, 8 maja 2022

Frytki z batatów pieczone w piekarniku

Alternatywa dla frytek z ziemniaków. Bardzo smaczna. Frytki z batatów pieczone w piekarniku przygotujesz bardzo szybko. Równie szybko znikną. Pyszne zarówno z keczupem, jak i z majonezem.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 2 bataty,
  • 2 łyżki oleju/oliwy,
  • ulubione zioła i przyprawy, np.: suszony czosnek niedźwiedzi, tymianek, suszony koperek, kurkuma, itp.
Wykonanie:
Bataty umyć, obrać ze skórki, pokroić w paski, Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Do małej miski wlać 2 łyżki oliwy dodać ulubione zioła, wymieszać i polać frytki. piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Zjadać jako samodzielną potrawę z keczupem lub majonezem lub jako dodatek do drugiego dania. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz