poniedziałek, 15 listopada 2021

Syrop z cebuli

O syropie z cebuli na odporność słyszałam już dawno. Mam też mgliste wspomnienie z dzieciństwa, że dawali mi go rodzice. Samodzielnie nigdy go nie robiłam. Aż do teraz. Postanowiłam go przygotować. W podstawowym składzie syropu jest cukier, ale znalazłam też przepis z miodem. Miód, a także czosnek wzmocni swym działaniem syrop, który teraz, w okresie przeziębień jesienno-zimowych, przyda się każdemu na pewno. Ach... i wcale nie jest paskudny w smaku. Byłam zaskoczona jego słodko-cytrusowym smakiem.



Składniki:
  • 2 - 3 cebule,
  • miód,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny.
Wykonanie:
Cebule pokroić w plasterki, włożyć do wyparzonego słoika, zalać miodem do wysokości cebuli. Zostawić na kilka godzin, można na całą noc. Następnego dnia przecedzić i dodać zgniecione ząbki ząbków i sok z jednej cytryny. Gotowe. Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 tygodni po jednej lub dwie łyżki dziennie, najpóźniej 3 godziny przed snem. 

Właściwości:

Wartości odżywcze cebuli surowej (w 100 g). 
Wartość energetyczna - 40 kcal
  • Białko ogółem - 1,10 g
  • Tłuszcz - 0,10 g
  • Węglowodany - 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)
  • Błonnik - 1,7 g
Witaminy:
  • Witamina C – 7,4 mg
  • Tiamina – 0,046 mg
  • Ryboflawina – 0,027 mg
  • Niacyna - 0,116 mg
  • Witamina B6 - 0,120 mg
  • Kwas foliowy -  19 µg
  • Witamina A – 2 IU
  • Witamina E – 0.02 mg
  • Witamina K - 0.4 µg
Minerały:
  • Wapń – 23 mg
  • Żelazo - 0,21 mg
  • Magnez - 10 mg
  • Fosfor - 29 mg
  • Potas - 146 mg
  • Sód – 4 mg
  • Cynk - 0,17 mg
Cebula to cenne źródło witaminy i minerałów, wzmacnia odporność. Ma również właściwości wykrztuśne, dzięki czemu może wspomóc leczenie zarówno suchego, jak i mokrego kaszlu. Rozrzedza zalegającą wydzielinę w gardle, tym samym ułatwiając pozbywanie się jej. Syrop z cebuli jest także bardzo pomocny w leczeniu anginy i zapalenia gardła, zapalenia krtani oraz zapalenia zatok. A gdy nie jesteś chory/chora, to możesz go zażywać profilaktycznie.





*Podane tu informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła i naturalne produkty mogą silnie działać na ludzki organizm, wchodzić w interakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed stosowaniem ziół i innych naturalnych produktów należy skonsultować się ze specjalistą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz