O syropie z cebuli na odporność słyszałam już dawno. Mam też mgliste wspomnienie z dzieciństwa, że dawali mi go rodzice. Samodzielnie nigdy go nie robiłam. Aż do teraz. Postanowiłam go przygotować. W podstawowym składzie syropu jest cukier, ale znalazłam też przepis z miodem. Miód, a także czosnek wzmocni swym działaniem syrop, który teraz, w okresie przeziębień jesienno-zimowych, przyda się każdemu na pewno. Ach... i wcale nie jest paskudny w smaku. Byłam zaskoczona jego słodko-cytrusowym smakiem.
- 2 - 3 cebule,
- miód,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1 cytryny.
- Białko ogółem - 1,10 g
- Tłuszcz - 0,10 g
- Węglowodany - 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)
- Błonnik - 1,7 g
- Witamina C – 7,4 mg
- Tiamina – 0,046 mg
- Ryboflawina – 0,027 mg
- Niacyna - 0,116 mg
- Witamina B6 - 0,120 mg
- Kwas foliowy - 19 µg
- Witamina A – 2 IU
- Witamina E – 0.02 mg
- Witamina K - 0.4 µg
- Wapń – 23 mg
- Żelazo - 0,21 mg
- Magnez - 10 mg
- Fosfor - 29 mg
- Potas - 146 mg
- Sód – 4 mg
- Cynk - 0,17 mg
*Podane tu informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie służą do diagnozowania i leczenia chorób. Zioła i naturalne produkty mogą silnie działać na ludzki organizm, wchodzić w interakcje z żywnością, lekami oraz silnie alergizować. Przed stosowaniem ziół i innych naturalnych produktów należy skonsultować się ze specjalistą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz