niedziela, 15 grudnia 2019

Świąteczne brownie piernikowe z malinami

Już czas przygotować listę ciast, które upieczemy na świąteczny stół. Pomyślałam sobie, że takie czekoladowe brownie o smaku piernika, to może być strzał w dziesiątkę. Zmodyfikowałam przepis ciasta, które już piekłam (tu je pokazywałam) i które wychodzi, bo gwarancją jest źródło tego przepisu, a mianowicie mój ulubiony blog kulinarny Kwestia Smaku. Dodałam przyprawę piernikową i zamiast truskawek użyłam mrożonych malin.


Składniki:
  • 200 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 3 jajka,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 135 g mąki,
  • przyprawa do piernika,
  • kilka/kilkanaście malin świeżych lub mrożonych do dekoracji.
Wykonanie:
Masło stopić w małym rondelku na wolnym ogniu, dodać połamaną gorzką czekoladę i razem roztopić, cały czas mieszając. W oddzielnej misce zmiksować całe jaka z cukrem. Dodać roztopioną masę czekoladową, nieco schłodzoną i razem zmiksować. Na koniec dodać przesianą na sitku mąkę oraz przyprawę piernikową i razem wszystko zmiksować. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (o wymiarach 21 cm x 28 cm, u mnie blacha od prodiża). Udekorować malinami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 35 minut.


(ciasto przed upieczeniem)


1 komentarz: