Składniki:
- 200 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 3 jajka,
- 250 g drobnego cukru,
- 135 g mąki,
- przyprawa do piernika,
- kilka/kilkanaście malin świeżych lub mrożonych do dekoracji.
Masło stopić w małym rondelku na wolnym ogniu, dodać połamaną gorzką czekoladę i razem roztopić, cały czas mieszając. W oddzielnej misce zmiksować całe jaka z cukrem. Dodać roztopioną masę czekoladową, nieco schłodzoną i razem zmiksować. Na koniec dodać przesianą na sitku mąkę oraz przyprawę piernikową i razem wszystko zmiksować. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (o wymiarach 21 cm x 28 cm, u mnie blacha od prodiża). Udekorować malinami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 35 minut.
(ciasto przed upieczeniem)
Bardzo fajny przepis:)
OdpowiedzUsuń