Składniki:
- 200 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 3 jajka
- 250 g drobnego cukru,
- 135 g mąki,
- kilka truskawek do dekoracji,
- 100 g czekolady mlecznej do dekoracji.
Masło stopić w małym rondelku na wolnym ogniu, dodać połamaną gorzką czekoladę i razem roztopić, cały czas mieszając. W oddzielnej misce zmiksować całe jaka z cukrem. Dodać roztopioną masę czekoladową, nieco schłodzoną i razem zmiksować. Na koniec dodać przesianą na sitku mąkę i razem wszystko zmiksować. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (o wymiarach 21 cm x 28 cm, u mnie blacha od prodiża). Udekorować plasterkami truskawek i pokrojoną w małe kawałeczki czekoladą mleczną. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 35 minut.
(tu wygląd ciasta przed upieczeniem - piękny, prawda?)
Różnorodne przepisy kulinarne, porady związane z rodziną oraz pracą znajdziecie na stronie https://wkobiecymwydaniu.pl/category/domowe-zacisze/kuchnia/ . Bardzo często z niej korzystam w poszukiwaniu nowych informacji i ciekawostek .
OdpowiedzUsuń