czwartek, 13 czerwca 2019

Brownie z truskawkami

Czekolada i truskawki w jednym. To lubię. Sezon na truskawki w pełni, więc na pewno jeszcze u mnie zagości to niezwykle proste, szybkie i smaczne ciasto. Przepis z niezawodnego bloga Kwestii Smaku - przepisy z tego bloga zawsze wychodzą!


Składniki:
  • 200 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru,
  • 135 g mąki,
  • kilka truskawek do dekoracji,
  • 100 g czekolady mlecznej do dekoracji.
Wykonanie:
Masło stopić w małym rondelku na wolnym ogniu, dodać połamaną gorzką czekoladę i razem roztopić, cały czas mieszając. W oddzielnej misce zmiksować całe jaka z cukrem. Dodać roztopioną masę czekoladową, nieco schłodzoną i razem zmiksować. Na koniec dodać przesianą na sitku mąkę i razem wszystko zmiksować. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (o wymiarach 21 cm x 28 cm, u mnie blacha od prodiża). Udekorować plasterkami truskawek i pokrojoną w małe kawałeczki czekoladą mleczną. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 35 minut.

(tu wygląd ciasta przed upieczeniem - piękny, prawda?)

1 komentarz:

  1. Różnorodne przepisy kulinarne, porady związane z rodziną oraz pracą znajdziecie na stronie https://wkobiecymwydaniu.pl/category/domowe-zacisze/kuchnia/ . Bardzo często z niej korzystam w poszukiwaniu nowych informacji i ciekawostek .

    OdpowiedzUsuń