czwartek, 22 stycznia 2015

Bezglutenowy puszysty omlet na słodko

Słodkie placki i omlety lubię bardzo. Ostatnio w zasadzie ciągle mam ochotę na słodkości, stąd taki oto pomysł na słodką i ciepłą kolację. Ten omlet jest cudownie puszysty. Jako dodatek użyłam tu karmelizowanych gruszek (tu przepis jak je przygotować), konfitury z malin oraz posypałam to dodatkowo cukrem pudrem. Do przygotowania tego omletu można użyć zarówno mąki kukurydzianej, jak i ryżowej, aby uzyskać posiłek bezglutenowy. A jeśli nie straszny Wam gluten, to dodajcie mąki pszennej. Na każde jajko dajemy jedną płaską łyżkę mąki. Dla jednej osoby omlet z 2 jajek to wystarczająca ich ilość. Ale można użyć ich nawet 3, ale wtedy potrzebujemy większej patelni. Ja taką posiada, i gdy robię omlet tylko dla siebie - szaleję i używam 3 jajek. Dziś wersja na słodko, a już wkrótce będzie także wersja na słono z dodatkiem warzyw.


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • odrobinę masła.
Wykonanie:
Jaka umyć, rozbić i oddzielić żółtka od białek umieszczając je w oddzielnych miskach. Białka ubić na sztywną masę. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać mąkę kukurydzianą oraz cukier puder i dokładnie wymieszać z masą jajeczną mikserem na mniejszych obrotach. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wysmarować ją kawałkiem masła. Wlać połowę masy i smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia się spodu. Następnie przewrócić na drugą stronę. Może to być ciężkie, zwłaszcza, gdy smaży się omlet na dużej patelni. Ja dzielę drewnianą łopatką omlet na 4 części i każdą z nich odwracam oddzielnie. Podawać z ulubionymi słodkimi dodatkami, serkiem mascarpone, dżemami i konfiturami owocowymi, karmelizowanymi jabłkami i gruszkami, miodem, cukrem pudrem - w zasadzie ze wszystkimi słodkimi dodatkami, na jakie macie ochotę. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz