Składniki (porcja dla 2 osób):
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki kukurydzianej,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- odrobinę masła.
Wykonanie:
Jaka umyć, rozbić i oddzielić żółtka od białek umieszczając je w oddzielnych miskach. Białka ubić na sztywną masę. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać mąkę kukurydzianą oraz cukier puder i dokładnie wymieszać z masą jajeczną mikserem na mniejszych obrotach. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wysmarować ją kawałkiem masła. Wlać połowę masy i smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia się spodu. Następnie przewrócić na drugą stronę. Może to być ciężkie, zwłaszcza, gdy smaży się omlet na dużej patelni. Ja dzielę drewnianą łopatką omlet na 4 części i każdą z nich odwracam oddzielnie. Podawać z ulubionymi słodkimi dodatkami, serkiem mascarpone, dżemami i konfiturami owocowymi, karmelizowanymi jabłkami i gruszkami, miodem, cukrem pudrem - w zasadzie ze wszystkimi słodkimi dodatkami, na jakie macie ochotę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz