wtorek, 27 sierpnia 2019

Zupa krem z ciecierzycy

Tylko 3 składniki i mamy pyszną pożywną zupę: ciecierzyca, ziemniaki i cebula. I zioła oczywiście. Nie muszę dodawać, że robi się ją ekspresowo. A ciecierzyca, zwana też cieciorką, jest bardzo zdrowa, o czym poniżej:

"Średnia wartość energetyczna ugotowanej ciecierzycy w 100 gramach wynosi 164 kcal. Zawartość białka ogółem to 8,86 gramów, 2,56 g tłuszczów i 19,80 g węglowodanów przyswajalnych, w tym cukry proste 4,8 g. Błonnik stanowi 7,6 g i jest to głównie frakcja nierozpuszczalna. Na szczególną uwagę zasługuje kwas foliowy - w 100 g gotowanej ciecierzycy jest go aż 172 μg, czyli prawie 50% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę dla osoby dorosłej."




Składniki na 2 porcje (2 talerze zupy):
  • 1 średnia cebula biała,
  • 2-3 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w drobną kostkę,
  • pół szklanki ugotowanej cieciorki (lub jak u mnie ze słoika),
  • ząbek czosnku,
  • szczypta imbiru, kurkumy, ostrej papryki,
  • świeży tymianek - 2-3 gałązki - ale same listeczki bez zdrewniałej łodyżki,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1,5 litra wrzątku.

Wykonanie:

Ugotować wodę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło i dodać oliwę, na to wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić ją. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Smażyć 3-5 minut, mieszając. Dodać zioła i zgnieciony ząbek czosnku. Zalać to wrzątkiem. Gotować do miękkości ziemniaków. Następnie dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę lub ciecierzycę z puszki/słoika i gotować jeszcze 5 minut. Posolić. Odstawić z ognia, nieco przestudzić i jeszcze ciepłą zupę zmiksować blenderem. Smacznego. Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz