sobota, 16 lutego 2019

Makaron z suszonymi pomidorami, oliwkami i szpinakiem z serkiem mascarpone

Jakiś czas temu proponowałam na szybki obiad Makaron z sosem mascarpone z suszonymi pomidorami, oliwkami i tartą cukinią - dziś proponuję niemal identyczne danie, ale ze świeżymi liśćmi szpinaku. Równie szybkie do zrobienia i równie smaczne.


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 1 mała cebula, 
  • 6-8 suszonych pomidorów,
  • kilkanaście sztuk czarnych oliwek,
  • 2 duże garści liści szpinaku,
  • 2-3 duże łyżki serka mascarpone,
  • dowolny makaron,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz (może być cayenne), oregano do smaku lub inne ulubione zioła. 
Wykonanie: 
Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w krążki. Szpinak umyć, odsączyć z nadmiaru wody. Na głębokiej patelni lub w rondlu podgrzać olej, dodać cebulę - zeszklić ją, następnie dodać liście szpinaku, przykryć i dusić 3-5 minut. Dodać suszone pomidory i oliwki - dusić 2 minuty, dodać serek mascarpone, wymieszać, chwilę dusić około 1-2 minuty. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Ugotowany makaron połączyć z sosem. Gotowe. Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz