piątek, 18 stycznia 2019

Zimowe migawki kulinarne

Zapraszam na zimowe migawki kulinarne. Ostatnio nie gotuję jakoś wiele, ale od czasu do czasu udaje się coś tam przygotować, jak np. zupę krem z dyni piżmowej z jabłkiem, imbirem, cynamonem i orzechami włoskimi. Choć ostatnio mięsa jadam bardzo mało, to zdarzyło mi się i to dwa razy piec mięso - raz z królika, raz schab. Z ostatnich odkryć ciekawych miejsc na kulinarnej mapie stolicy z czystą przyjemnością polecam pizzę w restauracji Tutti Santi - wyśmienita.

(zdrowy deser: jogurt grecki, gruszka, gotowana żurawina, orzechy włoskie)

(prosty obiad: jaja sadzone, cukinia i papryka gotowane na parze)

(sałatka: rukola gruszka, pomidor, czarne oliwki, czarnuszka, sezam)

(buraki na zakwas, jeszcze nie zalane słoną wodą)

(drugie śniadanie w pracy: kanapka z sałatą i łososiem, pół pomidora i kawałek awokado, orzechy)

(sałatka: pomidory, czerwony burak gotowany, krewetki, orzechy, natka pietruszki, oliwa z ziołami)

(koktajl: jabłko, ogórek, pietruszka, )

(kolorowy obiad od Slimaka: grillowana papryka oraz pierś z kurczaka i cukinia, puree z groszku i dyni)

(porcja domowego musli: płatki owsiane, pestki dyni, migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, siemię lniane)

(gotowana żurawina)

(musli z jeżynami)

(królik marynowany w ziołach - przed upieczeniem)

(królik upieczony)

(kanapki z pastą z soczewicy z ogórkiem kiszonym)

(sałatka z kaszy gryczanej, gotowanego buraka, sera feta i roszponki)

(domowa rolada przygotowana przez moją bardzo zdolną siostrę :-)

(kawa ze szczyptą kardamonu, imbiru i cynamonu)

(jarska fasolka po bretońsku)

(drugie śniadanie: kanapka z pastą z soczewicy z wędzoną papryką, pomidory, awokado, orzechy włoskie)

(schab do pieczenia w marynacie z oliwy i octu winnego z ulubionymi ziołami)

(creme brulee)

(zupa krem z dyni piżmowej, z jabłkiem, imbirem, cynamonem i orzechami włoskimi)

(sałatka: śledź, gotowane buraki, ogórek, cebula i kiełki rzodkiewki)

(pizza w restauracji Tutti Santi)

(Panna cotta w restauracji Tutti Santi)

(sałatka: pomidory, groszek zielony, kukurydza, ser z niebieską pleśnią, czerwona cebula, oliwa i zioła)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz