czwartek, 10 stycznia 2019

Warzywa duszone - papryka, cukinia, pomidory, ciecierzyca

Dietetycy nawołują, że powinniśmy w ciągu dnia zjeść co najmniej 500 g warzyw. Mam zatem propozycję na warzywny obiad. A, że zima za oknem - to warto się jedzeniem rozgrzać - będzie więc danie z warzyw na ciepło. Można w pudełku/słoiku zabrać do pracy na ciepły obiad.


Składniki (na 4 porcje):

  • średniej wielkości cukinia,
  • średniej wielkości papryka czerwona,
  • puszka pokrojonych pomidorów,
  • mała cebula,
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy,
  • 2 zgniecione ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • ulubione zioła: (u mnie po szczypcie: mielonego imbiru, kurkumy, ostrej papryki, wędzonej papryki, oregano, bazylii, kminu rzymskiego),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy,
  • wrząca woda.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę i cukinię umyć i pokroić w dość grube kawałki. W rondlu lub na głębokiej patelni zeszklić cebulę na oleju, dodać paprykę wymieszać, poddusić 3 minuty dodać pokrojoną cukinię i dusić kolejne 3 minuty, następnie dodać pokrojone pomidory z sosem z puszki oraz ugotowaną ciecierzycę oraz czosnek i wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Zalać wrzącą wodą do wysokości warzyw i dusić 10 minut. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz