czwartek, 3 maja 2018

Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi

Bardzo lubię ciasta czekoladowe. Dwa z nich pokazywałam na moim blogu: ciasto czekoladowe Sophie Dahl oraz tarta czekoladowa z bananami - oba pieczone przeze mnie wielokrotnie. Do tego duetu dołącza kolejne - pieczone już dwukrotnie. Równie smaczne jak dwa poprzednie i równie łatwe w przygotowaniu. 


Składniki:
spód:
  • 200 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 300 g mąki, (może być w całości mąka pszenna, użyłam różnych rodzajów: 100 g mąki jaglanej, 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki ziemniaczanej - wtedy spód ciasta jest bardzo kruchy, a taki właśnie bardzo lubię),
  • szczypta soli.
czekoladowa masa:
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 300 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi.
Wykonanie:
Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puch. Dodać przesianą mąkę i szczyptę soli i zagnieść w kulę. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem, dno wylepić ciastem. Gęsto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 20-25 minut - pilnować, aby za bardzo się nie zrumieniło. Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia i wrzucić połamaną na kawałki czekoladę - mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Czekoladową masę wylać na całkowicie wystudzony spód. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz