Składniki:
- 200-300 g suchej kaszy jaglanej,
- 1/2 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- do podania: ulubione nasiona, orzechy, suszone owoce, świeże owoce, itp.
Wykonanie:
Kaszę należy wrzucić do garnka o grubszym dnie i na małym ogniu podgrzewać od czasu do czasu mieszając, do uzyskania lekko orzechowego zapachu. W czasie, gdy praży nam się kasza, gotujemy około 2 litrów wody. Gdy kasza nam się upraży, zalewamy ją częścią gotującej się wody, mieszamy i wodę odlewamy. Tę czynność najlepiej wykonać dwukrotnie. Następnie zalewamy kaszę pozostałą ilością wrzątku - tak, aby na 2-3 cm woda zakrywała kaszę, dodajemy sól, olej kokosowy i inne dodatki (imbir, daktyl) i gotujemy na bardzo małym ogniu około 10 minut. Od czasu do czasu sprawdzamy, czy nam się za szybko nie wygotowała woda, jeśli tak, to dolewamy wrzątku. Kasza po ugotowaniu powinna być sypka. Studzimy ją i przekładamy do pojemnika. Po całkowitym wystudzeniu możemy ją przez kilka dni przechowywać w lodówce. Natomiast do naszego śniadania - do miseczki wkładamy w zależności od apetytu 6-8 łyżek kaszy jaglanej, dorzucamy ulubione dodatki, mieszamy i gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz