Tego dania: Kasza jaglana z brokułem, papryką i selerem naciowym zrobiłam więcej i pomyślałam, że świetnie skomponuje się z jajkami w tzw. "szakszuce". Nie jest to klasyczna szakszuka, ale smakuje bardzo dobrze. Wrzuciłam więc kaszę z warzywani na patelnię skropioną oliwą. Zrobiłam dwa wgłębienia na jajka. Wbiłam je i przykryłam przykrywką, aby białka się ścieły - tak około 3 minuty. Odrobina soli i pieprzu poszło na jajka i gotowe. Smacznego. Można zjadać solo lub z dowolnym pieczywem.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 paptyka czerwona,
- 4 łodygi selera naciowego,
- pół brokuła,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- suszone zioła: tymianek, oregano, kozieradka,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 jajka.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną opłukać, przelać wrzącą wodą i gotowac do miękkości przez około 15-20 minut. Cebulę obrać, pokroić w kawalki i zeszklić w dużym rądlu. Dodać pokrojoną paprtykę i selera naciowego. Dodac 1/2 szklanki wody i dusić razem kilka minut. Nastepnie dodać różyczki brokuła i razem dusić jeszcze około 10 minut. Dodać zgnieciony czosnek, przyprawy, sól i pieprz. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną i wszystko razem wymieszać. Przełożyć na patelnię skropioną oliwą. Zrobić dwa wgłębienia na jajka. Wbić całe jajka, przykryć przykrywką, aby białka się ścieły - tak około 3-4 minuty. Smacznego.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz