Świąteczne pierniczki imbirowe ze Szwecji (Pepparkakor) - Liski z white plate
Pierniczki (Najlepszy przepis na pierniczki świąteczne) - Asi z kwestii smaku
Drugi wypiek pierniczków jest przygotowywany do rodzinnego domu Fraszki. Tym razem skorzystała z przepisu z drugiego ulubionego bloga kulinarnego: kwestia smaku. Na tym blogu dodatkowo znajdziecie wiele pożytecznych uwag, jak przechowywać i kiedy ozdabiać pierniczki. Ponieważ można je przygotować od jednego do czterech tygodni przed Świętami, jest to idealny wypiek, który można upiec wcześniej i w zamkniętym pojemniku przewozić i przechowywać do czasu, kiedy zostaną ozdobione, a potem spałaszowane ze smakiem lub powieszone na choince.
Te pierniki były robione starutkimi foremkami z jej rodzinnego domu, są wśród nich: serduszko, rybka, choinka, grzybek, domek, ptaszek, znalazł się też aniołek i dzwoneczek. Fraszka zrobiła je grubsze niż ciastka, które piekła z dziećmi, bo łatwiej miękną, gdy do puszki doda się obierki z jabłek. Właśnie o takie grube, miękkie i puszyste pierniki Fraszce chodziło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz