Składniki (na 2 duże porcje):
- 250-300 g dyni,
- 1 średnia cebula,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 1 papryczka ostra,
- pół torebki kaszy bulgur wcześniej ugotowanej,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka przyprawy curry,
- szczypta soli,
- pół szklanki gorącej wody,
- szklanka mleczka kokosowego.
Wykonanie:
Dynię umyć, obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę. Papryczkę umyć, pokroić w plasterki. Czosnek obrać i rozgnieść nożem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, papryczkę i czosnek i smażyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając około 3 minut. Dorzucić dynię, wymieszać, dolać pół szklanki gorącej wody, dosypać łyżkę przyprawy curry i sól i dusić pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia zmięknie, ale się nie rozpadnie, a woda niemal w całości wyparuje. Dorzucić wcześniej ugotowaną kaszę bulgur i dolać szklankę mleczka kokosowego i dusić jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Podawać niemal od razu jako samodzielne danie. Smacznego.
Ale wyszedł apetyczny kolor :) Nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca zupa, szczególnie w jesienną pogodę.
OdpowiedzUsuń