poniedziałek, 22 grudnia 2014

Makaron z krewetkami i fasolką szparagową

Dania z makaronu robię od czasu do czasu, ale zawsze wtedy, gdy nie mam go zbyt wiele na gotowanie, a jednak mam ochotę zjeść coś smacznego. Zazwyczaj takie danie powstaje pod analizie zawartości mojej lodówki oraz kuchennych szafek i chwilowym namyśle, co z tego mogę przygotować. Zatem do dzieła. Potrzebne będą nam tylko trzy składniki: makaron penne, mrożone krewetki tygrysie i fasolka szparagowa, trochę ziół i przypraw oraz odrobina masła i oliwy.


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 250 g krewetek tygrysich mrożonych,
  • 200 g makaronu penne,
  • 100 g fasolki szparagowej zielonej,
  • łyżeczka kolendry lub pietruszki,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki masła,
  • sporą szczyptę tymianku,
  • sporą szczyptę  imbiru, 
  • sporą szczyptę pieprzu kajeńskiego,
  • sól.
W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić opłukane krewetki obgotować przez 5 minut. Odsączyć, nieco przestudzić, oderwać ogonki. Makaron ugotować al'dente, około 8 minut i go odcedzić. Fasolkę ugotować na parze. (Ja gotuję jednocześnie wodę na makaron, a u góry fasolkę na parze, potem do gotującej wody wrzucam makaron i od czasu do czasu mieszam. Mniej więcej w tym samy czasie obie rzeczy mam ugotowane al'dente). Na patelni rozgrzać łyżkę masła z 2 łyżkami oliwy, wrzucić na to imbir, pieprz kajeński, przemieszać, wrzucić krewetki i obsmażyć po minucie z każdej strony. Dorzucić do tego fasolkę i makaron, posypać kolendrą/natką pietruszki, dorzucić szczyptę tymianku i dosolić. Dusić 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu przemieszać. Gotowe. Podawać ciepłe na podgrzanych talerzach. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz