Składniki (porcja dla 2 osób):
- 250 g krewetek tygrysich mrożonych,
- 200 g makaronu penne,
- 100 g fasolki szparagowej zielonej,
- łyżeczka kolendry lub pietruszki,
- łyżka masła,
- 2 łyżki masła,
- sporą szczyptę tymianku,
- sporą szczyptę imbiru,
- sporą szczyptę pieprzu kajeńskiego,
- sól.
W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić opłukane krewetki obgotować przez 5 minut. Odsączyć, nieco przestudzić, oderwać ogonki. Makaron ugotować al'dente, około 8 minut i go odcedzić. Fasolkę ugotować na parze. (Ja gotuję jednocześnie wodę na makaron, a u góry fasolkę na parze, potem do gotującej wody wrzucam makaron i od czasu do czasu mieszam. Mniej więcej w tym samy czasie obie rzeczy mam ugotowane al'dente). Na patelni rozgrzać łyżkę masła z 2 łyżkami oliwy, wrzucić na to imbir, pieprz kajeński, przemieszać, wrzucić krewetki i obsmażyć po minucie z każdej strony. Dorzucić do tego fasolkę i makaron, posypać kolendrą/natką pietruszki, dorzucić szczyptę tymianku i dosolić. Dusić 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu przemieszać. Gotowe. Podawać ciepłe na podgrzanych talerzach. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz