Składniki na (2 długie keksówki):
- 1 litr przegotowanej gorącej wody,
- 8 łyżek płatków owsianych górskich,
- 1 łyżka soli,
- 50 g drożdży świeżych,
- 1 kg mąki razowej (graham) im wyższy typ tym lepiej, ja miałam typ 1850,
- duża garść siemienia lnianego nasion,
- duża garść pestek słonecznika,
- 4 łyżki nasion chia,
- 1 łyżka masła do wysmarowania blaszek,
- mąka do wysypania blaszek.
Wykonanie:
Do dużej miski wlać 1 litr gorącej wody, dodać 8 łyżek płatków owsianych i wymieszać, odczekać aż woda ostygnie, stanie się letnia. Dodać 1 łyżkę soli i pokruszyć 50 g. drożdży, całość wymieszać, dodać kilogram mąki i wszystkie nasiona: słonecznika, chia i siemię lniane. Całość zagniatać ręką (gdyby ciasto było zbyt gęste, dolać trochę letniej wody, ale nie jest to konieczne), aż ciasto zostanie wyrobione. Przełożyć do dwóch podłużnych keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie - po około godzinie, włożyć obie foremki naraz do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec około 1 godziny. Wyjąć blaszki z chlebem i pozostawić go do całkowitego wystygnięcia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz