Składniki:
- filet świeżego halibuta,
- sól,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oliwy.
- duża garść różnych sałat, lub jednej sałaty masłowej, lodowej,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- 6 truskawek,
- 3 ogórki konserwowe,
- szczypta ziół prowansalskich,
- łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy,
- sól, pieprz do smaku.
Rybę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na desce i posypać solą. Zostawić na chwilę i zająć się przygotowaniem sałatki. Sałatę umyć, osuszyć na sicie, włożyć do miski. Pomidorki i truskawki umyć i także osuszyć na sicie, następnie pokroić w kawałki, dorzucić do sałaty. Także ogórki konserwowe pokroić na kawałki i dorzucić do miski. Dla zaostrzenia smaku można dodać 1/4 małej cebuli pokrojonej w małą kosteczkę. Do oddzielnej miseczki wlać oliwę, sok z cytryny, dosypać zioła prowansalskie i po szczypcie soli i pieprzu i porządnie to wymieszać a następnie polać sałatkę i wymieszać. Odstawić, aby się nieco przegryzły smaki. Zająć się rybą, na średnim gazie postawić dużą patelnię wlać oliwę i włożyć masło. Na duży talerz wysypać 3 łyżki bułki tartej i otoczyć w niej rybę, a następnie na średnim ogniu smażyć rybę z każdej strony, do złotego koloru - po około 3-4 minuty w zależności od grubości fileta. Usmażoną rybę przełożyć na talerz, dorzucić sałatkę i zajadać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz