Składniki (porcja dla 2 osób):
- filet pstrąga tęczowego,
- pęczek szparagów,
- 4 ziemniaki,
- pęczek koperku,
- 2 łyżeczki masła,
- plasterki cytryny,
- sól.
Wykonanie:
Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić. Filet ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, można zawinąć w folię srebrną, posypać solą, częścią posiekanego koperku, (resztę zostawić do ziemniaków), obłożyć plasterkami cytryny i dwoma łyżeczkami masła. Piec przez 15-20 minut w piekarniku, lub jak ja - w prodiżu. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (same odłamią się w odpowiednim miejscu), obrać ze skórki, gotować na parze przez 10-15 minut. Ziemniaki umyć, obrać i gotować w wodzie pod szparagami 20-25 minut lub dłużej do miękkości. Na talerzach układać szparagi, rybę, ziemniaki posypane koperkiem. Szparagi można polać roztopionym masłem i lekko posolić. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz