wtorek, 31 maja 2016

Prosty obiad: pstrąg tęczowy, szparagi, ziemniaki z koperkiem

Uwielbiam szparagi. Już dwa razy robiłam risotto ze szparagami, także dwa razy gotowałam je na parze, aby stały się dodatkiem, tak, jak do tej propozycji prostego obiadu. Czasem tak niewiele trzeba, aby było zarazem i smacznie i wykwintnie. O mojej miłości do ryb już pisałam nie raz, więc nie dziwi, że szparagi są tu w towarzystwie ryby.


Składniki (porcja dla 2 osób):

  • filet pstrąga tęczowego,
  • pęczek szparagów,
  • 4 ziemniaki,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżeczki masła,
  • plasterki cytryny,
  • sól.
Wykonanie:
Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić. Filet ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, można zawinąć w folię srebrną, posypać solą, częścią posiekanego koperku, (resztę zostawić do ziemniaków), obłożyć plasterkami cytryny i dwoma łyżeczkami masła. Piec przez 15-20 minut w piekarniku, lub jak ja - w prodiżu. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (same odłamią się w odpowiednim miejscu), obrać ze skórki, gotować na parze przez 10-15 minut. Ziemniaki umyć, obrać i gotować w wodzie pod szparagami 20-25 minut lub dłużej do miękkości. Na talerzach układać szparagi, rybę, ziemniaki posypane koperkiem. Szparagi można polać roztopionym masłem i lekko posolić. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz