sobota, 12 marca 2016

Płatki jęczmienne na mleku z płatkami migdałów i miodem

Moje codzienne śniadanie to owsianka z dodatkiem owoców świeżych i suszonych. Od czasu do czasu robię inną wersję "owsianki" - jest to jaglanka z płatków lub kaszy jaglanej, a ostatnio także płatki jęczmienne, które odkryłam stosunkowo niedawno. Płatki jęczmienne są większe i grubsze niż owsiane i gotują się dłużej, więc nadają się na sobotnie śniadanie, w tygodniu - wiadomo - o poranku nie ma za wiele czasu. Ale jest to wciąż bardzo prosta potrawa do przygotowania. 


Składniki na 1 porcję:
  • 4 łyżki płatków jęczmiennych,
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego lub migdałowego),
  • 1 łyżka płatków migdałowych, 
  • 1 łyżka płynnego dowolnego miodu.
Wykonanie:
Płatki wsypać do rondelka, zalać wodą i gotować do ich miękkości, od czasu do czasu mieszając, około 20 minut. Dolać mleko i doprowadzić do wrzenia. Przelać na talerz, posypać płatkami migdałów i polać miodem i od razu zjadać. Smacznego.



1 komentarz: