poniedziałek, 26 stycznia 2015

Bezglutenowy puszysty omlet z warzywami

Była już propozycja tego omletu na słodko: tutaj. Pomyślałam sobie, że można go zrobić także na ostro z warzywami. Użyłam takich warzyw, które akurat miałam pod ręką, ale możecie tutaj dodać pomidora bez skórki. A do tego pokrojone oliwki, dodać oregano i bazylię i będziemy mieli włoski omlet. Jak ktoś lubi pieczarki, to także cieniutko pokrojone pieczarki można dorzucić do tego omletu. Możliwości jest bardzo wiele. I każdy może skomponować idealny dla siebie omlet z warzywami, które lubi.


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • odrobinę masła,
  • sól, pieprz kajeński,
  • 1/4 cebuli,
  • 4 łyżki groszku zielonego z puszki,
  • 1/4 papryki czerwonej (może być dowolna),
  • 4 garście liści szpinaku.

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę, paprykę pokroić w kosteczkę. Groszek przełożyć na sitko i przelać wodą, odsączyć z nadmiaru wody. Szpinak umyć, oderwać szypułki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jaka umyć, rozbić i oddzielić żółtka od białek umieszczając je w oddzielnych miskach. Białka ubić na sztywną masę. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać z masą jajeczną mikserem na mniejszych obrotach. Dodać pokrojone warzywa i dodać sól i pieprz do smaku. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wysmarować ją kawałkiem masła. Wlać połowę masy i smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia się spodu. Następnie przewrócić na drugą stronę. Może to być trudne, zwłaszcza, gdy smaży się omlet na dużej patelni. Podzieliłam drewnianą łopatką omlet na 4 części i każdą z nich odwracam oddzielnie. Podawać na weekendowe śniadanie lub kolację - gdy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie tego dania. Smacznego :-) 




7 komentarzy:

  1. Każdy ma swój przepis na omlet. Ja polecam dodać jeszcze trochę sera feta, a za to mniej soli. Omlet zyska bardziej wyrazisty smak, a calość się fajnie komponuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robercie, dziękuję za sugestie :-) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Martyna, niestety nie znam się za bardzo na liczeniu kalorii. Może ktoś z odwiedzających ten blog będzie wiedział, jak to policzyć. Będę wdzięczna za taką informację - pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Strasznie suchy ze względu na tą nieszczęsną mąkę kukurydzianą :( mimo wszystko - lepiej się chyba tego nie da zrobić jeżeli chodzi o wersję bez glutenu. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A może być maka owsiana?

    OdpowiedzUsuń