Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 50 g mąki kukurydzianej,
- 100 g mąki pszennej,
- 15 g mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- 300 ml mleka,
- 30 g oleju,
- 1 łyżka kakao.
Wszystkie składniki ciasta włożyć do wysokiej miski i ubijać robotem na gładką masę. Odstawić na pół godziny, aby ciasto "odpoczęło" i zająć się przygotowaniem gruszek.
Składniki na karmelizowane gruszki:
- 4 średniej wielkości gruszki,
- 4 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru z wanilią,
- sok z 1/3 cytryny.
Gruszki umyć, obrać ze skórki i pokroić usuwając gniazda nasienne. Rozgrzać patelnię lub większy rondel z grubym dnem, wsypać cukier i rozprowadzić go po całej powierzchni, aby się równo rozpuszczał do czasu, aż zmieni kolor na ciemnobrązowy, przy czym pilnować, aby się nie spalił. Następnie wrzucić gruszki i smażąc na średnim ogniu od czasu do czasu potrząsać rondlem. Gdy gruszki się zeszklą dodać cukier z wanilią, wymieszać i dodać sok z cytryny. Smażyć jeszcze kilka minut, aby się nie rozpadły.
Następnie smażyć cienkie naleśniki już bez użycia tłuszczu.Usmażone naleśniki napełniać gruszkami, składać na pół, posypać cukrem pudrem i zajadać. Możecie użyć innego nadzienia, np. ubitego ze śmietanką serka mascarpone z malinami lub wiśniami z kompotu. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz