wtorek, 30 grudnia 2014

Naleśniki czekoladowe z karmelizowanymi gruszkami

Ostatnio odwiedziłam znaną pijalnię czekolady i tam zamówiłam, oprócz czekolady do picia oczywiście, naleśniki, a jakże by inaczej - czekoladowe. Były pyszne i tak sobie pomyślałam, że przecież to nic trudnego i sama w domu także mogę takie przygotować. Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami robiłam jakiś czas temu, okazały się wspaniałe, więc bazą dla naleśników czekoladowych był właśnie ten przepis.


Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 15 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 300 ml mleka,
  • 30 g oleju,
  • 1 łyżka kakao.
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta włożyć do wysokiej miski i ubijać robotem na gładką masę. Odstawić na pół godziny, aby ciasto "odpoczęło" i zająć się przygotowaniem gruszek.

Składniki na karmelizowane gruszki:
  • 4 średniej wielkości gruszki,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru z wanilią,
  • sok z 1/3 cytryny.
Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać ze skórki i pokroić usuwając gniazda nasienne. Rozgrzać patelnię lub większy rondel z grubym dnem, wsypać cukier i rozprowadzić go po całej powierzchni, aby się równo rozpuszczał do czasu, aż zmieni kolor na ciemnobrązowy, przy czym pilnować, aby się nie spalił. Następnie wrzucić gruszki i smażąc na średnim ogniu od czasu do czasu potrząsać rondlem. Gdy gruszki się zeszklą dodać cukier z wanilią, wymieszać i dodać sok z cytryny. Smażyć jeszcze kilka minut, aby się nie rozpadły.

Następnie smażyć cienkie naleśniki już bez użycia tłuszczu.Usmażone naleśniki napełniać gruszkami, składać na pół, posypać cukrem pudrem i zajadać. Możecie użyć innego nadzienia, np. ubitego ze śmietanką serka mascarpone z malinami lub wiśniami z kompotu. Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz