Składniki (na około 25 sztuk):
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka przyprawy piernikowej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej (pominęłam),
- 4 łyżki cukru,
- 100 g (1/4 szklanki miodu),
- 80 g masła,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 żółtka,
- 1 jajko do posmarowania pierniczków przed pieczeniem,
- 100 g czekolady do dekoracji.
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, cynamon, sodę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. W rondelku roztopić masło z miodem na bardzo małym ogniu, a następnie ostudzić. Roztopiony miód i masło dodać do suchych składników i wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki jogurtu i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać utarte w oddzielnej misce żółtka (ucierać je mikserem na niskich obrotach) i wymieszać łyżką na gładką masę. Na oprószonej mąką stolnicy wyłożyć ciasto i uformować kulę. Rozwałkować ciasto na grubość 7-8 mm, wycinać ciastka dowolnymi foremkami, układać na blachach na papierze do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gdy wystygną udekorować roztopioną czekoladą z dodatkiem np. łyżeczki masła lub, jak radzi Asia z kwestii smaku z dodatkiem łyżeczki leju kokosowego lub białym cytrynowym lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz