sobota, 20 grudnia 2014

Pierniczki idealnie miękkie :-)

Poszukiwania idealnego przepisu na pierniczki, które nie będą twarde, w tym roku zakończyły się sukcesem dzięki przepisowi z kwestii smaku. Jeśli chcecie cieszyć się prawdziwie miękkimi i korzennymi piernikami, to koniecznie zróbcie je dokładnie według tego przepisu. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu i przez kolejne dni (piekłam je w poniedziałek, dziś jest sobota, a pierniczki wciąż są miękkie - przechowuję je zamknięte w pojemniku). Przepis ten przetestowałam zanim upiekę je w moim rodzinnym domu, do którego na Święta Bożego Narodzenia wybieram się już wkrótce.



Składniki (na około 25 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej (pominęłam),
  • 4 łyżki cukru,
  • 100 g (1/4 szklanki miodu),
  • 80 g masła,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko do posmarowania pierniczków przed pieczeniem,
  • 100 g czekolady do dekoracji.
Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, cynamon, sodę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. W rondelku roztopić masło z miodem na bardzo małym ogniu, a następnie ostudzić. Roztopiony miód i masło dodać do suchych składników i wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki jogurtu i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać utarte w oddzielnej misce żółtka (ucierać je mikserem na niskich obrotach) i wymieszać łyżką na gładką masę. Na oprószonej mąką stolnicy wyłożyć ciasto i uformować kulę. Rozwałkować ciasto na grubość 7-8 mm, wycinać ciastka dowolnymi foremkami, układać na blachach na papierze do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gdy wystygną udekorować roztopioną czekoladą z dodatkiem np. łyżeczki masła lub, jak radzi Asia z kwestii smaku z dodatkiem łyżeczki leju kokosowego lub białym cytrynowym lukrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz