Składniki (porcja dla 2 osób):
- 4 skrzydełka z kurczaka,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 6 ziemniaków,
- 4 średnie marchewki,
- 4 średnie buraczki,
- rozmaryn,
- sól, pieprz kajeński,
- oliwa,
Wykonanie:
Skrzydełka umyć, osuszyć. Przygotować marynatę - w miseczce umieścić musztardę, sos sojowy, sól, pieprz, rozmaryn i wszystko wymieszać. Umieścić w marynacie mięso i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Warzywa przygotować tak, jak opisałam to w poście: Pieczone warzywa: ziemniaki, marchew, buraczki. Skrzydełka wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem, ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, uprzednio wyłożonym folią aluminiową. I warzywa i mięso piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około godzinę, na różnych poziomach piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz