wtorek, 2 września 2014

Prosty obiad: pieczone skrzydełka kurczaka z pieczonymi warzywami

Bardzo popularne są tzw. potrawy jednogarnkowe. A czy równie szybko i łatwo można przygotować obiad jedynie w piekarniku? Owszem. Każdy piekarnik ma co najmniej trzy poziomy, na których możemy ustawić żaroodporne naczynia z daniami do upieczenia. Oto przykład: na jednym poziomie pieczemy mięso, a na drugim - warzywa! I obiad gotowy w godzinę!


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 4 skrzydełka z kurczaka,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 6 ziemniaków,
  • 4 średnie marchewki,
  • 4 średnie buraczki,
  • rozmaryn,
  • sól, pieprz kajeński,
  • oliwa,

Wykonanie:
Skrzydełka umyć, osuszyć. Przygotować marynatę - w miseczce umieścić musztardę, sos sojowy, sól, pieprz, rozmaryn i wszystko wymieszać. Umieścić w marynacie mięso i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Warzywa przygotować tak, jak opisałam to w poście: Pieczone warzywa: ziemniaki, marchew, buraczki. Skrzydełka wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem, ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, uprzednio wyłożonym folią aluminiową. I warzywa i mięso piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około godzinę, na różnych poziomach piekarnika.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz