środa, 3 września 2014

Owoce z kruszonką - brzoskwinie i borówki

Owoce pod kruszonką były moim hitem tego lata. Robiłam je dość często, a to dlatego, że ten deser bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. W zasadzie każde owoce tu pasują. Sezon na śliwki się już zaczął, więc prawdopodobnie będzie także crumble z węgierkami.


Składniki:

  • 4 brzoskwinie,
  • pudełko borówek amerykańskich,
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej, 
  • 1/2 szklanki cukru, (można użyć trochę mniej, bo jest bardzo słodkie),
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych,
  • 1/2 kostki masła.

Wykonanie:
Brzoskwinie umyć i pokroić w kawałki. Borówki umyć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, wiórki kokosowe i posiekane masło. Wszystkie składniki wymieszać łyżką lub zagnieść ręką na kruszonkę. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, można oprószyć odrobiną mąki, ale nie jest to konieczne. Na dno wsypać trochę kruszonki i lekko ugiąć. Ułożyć na tym brzoskwinie i posypać borówkami. Wierzch owoców posypać pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Piec do momentu zbrązowienia wierzchu. Ostudzić i zajadać. Smacznego :-)




5 komentarzy:

  1. I szybki w wykonaniu... hmm... równie szybki w zjadaniu :-) Dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, ten deser to ja uwielbiam. Szybki, prosty i smaczny - zawsze się sprawdza :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Konczi i Szpileczka - dziękuję za komentarz i pozdrowienia, które odwzajemniam z przyjemnością :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, uwielbiam, z każdymi chyba owocami :)

    OdpowiedzUsuń