piątek, 8 sierpnia 2014

Pieczone warzywa: ziemniaki, marchew, buraczki

Propozycja na szybkie pieczone warzywa. Przygotowanie to chwila, oprócz obierania warzyw, reszta robi się w zasadzie sama. Bardzo lubię pieczone w piekarniku dania, bo ustawiam czas i mogę zająć się czymś innym, a danie robi się samo. Takie pieczone warzywa gościły już na moim blogu i pewnie coś tam jeszcze wymyślę. Jako dodatek do pieczonego mięsa sprawdza się wyśmienicie.


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 6 ziemniaków,
  • 4 buraczki,
  • 4 marchewki,
  • rozmaryn,
  • sól, pieprz kajeński,
  • oliwa,

Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kawałki. Na blachę od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia (z braku tegoż użyłam foli aluminiowej, papier jest zdecydowanie lepszy). Na papierze ułożyć warzywa, posypać je solą, pieprzem kajeńskiem oraz skropić oliwą. Dodatkowo ziemniaki i marchewkę posypać rozmarynem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około godzinę, do miękkości warzyw. Podawać z upieczonym mięsem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz