Składniki (porcja dla 2 osób):
- 1 łyżka masła,
- 1 ząbek czosnku,
- około 50 g szpinaku,
- 4-5 jajek,
- 2 łyżki mleka.
- pół pomidora obranego ze skórki,
- kulka mozarelli,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz,
- oregano suszone,
- 1 łyżka oliwy.
Wykonanie:
Pomidora sparzyć obrać ze skórki, wystarczy pół pomidora pokrojonego w kawałki. Mozarellę pokroić w krążki. Szczypiorek umyć i pokroić. Jajka roztrzepać w misce, dodać szczypiorek i doprawić solą. Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojony czosnek i smażyć kilkanaście sekund, następnie dodać szpinak i dusić pod przykryciem, aż szpinak zmięknie. Wlać masę jajeczną, na wierzch ułożyć plastry mozarelli i pomidora, doprawić pieprzem i oregano. Smażyć 2 minuty, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 10 minut. Po nałożeniu na talerze skropić oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz