sobota, 24 maja 2014

Frittata ze szpinakiem, mozarellą i pomidorem

W weekend jest trochę więcej czasu. Na weekendowe śniadanie Fraszka proponuje frittatę ze szpinakiem, mozarellą i pomidorem. Jest przepyszna i sycąca. I bardzo łatwo ją przygotować. Potrzebna jest jednak patelnia, którą można wstawić do piekarnika. Przepis Fraszka podpatrzyła na kwestii smaku.


Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 1 łyżka masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • około 50 g szpinaku,
  • 4-5 jajek,
  • 2 łyżki mleka.
  • pół pomidora obranego ze skórki,
  • kulka mozarelli,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • oregano suszone,
  • 1 łyżka oliwy.


Wykonanie:
Pomidora sparzyć obrać ze skórki, wystarczy pół pomidora pokrojonego w kawałki. Mozarellę pokroić w krążki. Szczypiorek umyć i pokroić. Jajka roztrzepać w misce, dodać szczypiorek i doprawić solą. Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojony czosnek i smażyć kilkanaście sekund, następnie dodać szpinak i dusić pod przykryciem, aż szpinak zmięknie. Wlać masę jajeczną, na wierzch ułożyć plastry mozarelli i pomidora, doprawić pieprzem i oregano. Smażyć 2 minuty, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 10 minut. Po nałożeniu na talerze skropić oliwą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz