środa, 28 maja 2014

Sernik amaretto z polewą czekoladwą

Fraszkę naszła ochota na sernik. Nic prostszego, trzeba kupić biały ser, jajka, masło, aha jeszcze gorzką czekoladę i do dzieła. Fraszce przygotowanie wszelkich ciast przychodzi z łatwością i niezwykle szybko. Może dlatego, że jest łasuchem i uwielbia wszelkie słodkości, zwłaszcza domowe wypieki. Ten sernik jest w zasadzie klasycznym sernikiem, dodatek amaretto oraz kokosowego spodu czyni z niego zupełnie nową jakość smakową.


Składniki:
spód:
  • 100 g mąki żytniej,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 50 g cukru,
  • 50 g masła.
masa serowa:
  • 1 kg twarogu gotowego lub dwa/trzy razy zmielonego twarogu tłustego przez maszynkę,
  • 4 lub 5 jajek,
  • ½ kostki roztopionego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki kaszy manny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki syropu amaretto.
polewa:
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 3-4 łyżki mleka,
  • płatki migdałowe do posypania.


Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód włożyć do miski i zagnieść ciasto. Ciastem wylepić spód foremki wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Roztopić masło, ostudzić. Oddzielić żółtka od białek i przełożyć do oddzielnych misek. Do dużej miski przełożyć twaróg, wsypać cukier oraz dodać żółtka i ubijać robotem kilka minut, aż wszystkie składniki się ładnie połączą. Następnie dodać roztopione i ostudzone masło. Ubijać kilka minut, aż masło połączy się z masą twarogową. Następnie dodać 2 łyżeczki kaszy manny i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszać łyżką z masą twarogową. Dodać syrop amaretto i wymieszać razem z masą twarogową. W osobnej misce ubić na sztywno pianę z białek. Do masy twarogowej przełożyć ubitą pianę i bardzo delikatnie wymieszać z twarogiem. Tak przygotowaną masę twarogową przelać na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Do rondelka wlać mleko i włożyć czekoladę połamaną na kawałki i roztapiać w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając do uzyskania płynnej konsystencji. Ostudzony sernik polać ostudzoną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.




2 komentarze:

  1. Czasami bardzo niewiele potrzeba, aby zajadać takie smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda. Dziękuję za odwiedziny, a sernik polecam. Pozdrawiam ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń