sobota, 8 lutego 2014

Mała przekąska - placki ziemniaczane z łososiem

Czy też tak macie, że czasem chodzą za wami jakieś smaki? Ostatnio za Fraszką "chodziły" placki ziemniaczane. Przymierzała się do nich kilka razy i w końcu udało się znaleźć czas na ich zrobienie. Przygotowanie tej małej przekąski nie zajmuje zresztą dużo czasu, wystarczy pół godzinki i już możemy delektować się ulubionym daniem.


Czy są to zwykłe placki ziemniaczane? Do pewnego stopnia tak. Niektórzy dodają do nich mąkę pszenną, inni ziemniaczaną, a Fraszka dodała mąki żytniej razowej. Dodatkowo inaczej niż zazwyczaj starła ziemniaki, tzn. na mniejszych ostrzach, na których zazwyczaj trze się jabłuszka dla małych dzieci. Z ziemniaków wychodzą wtedy takie wióreczki, a nie papka.


Składniki (dla 2 osób):
  • pół paczki 150 g łososia wędzonego, czyli około 75 g,
  • pół pęczka świeżego koperku,
  • jogurt typu grecki lub gęsta śmietana (według uznania do podania),
  • 2 duże ziemniaki (były naprawdę duuuuuże ;-),
  • 1 jajko,
  • 2 płaskie łyżki mąki żytniej razowej,
  • sól, pieprz kajeński do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Wykonanie
Łososia pokroić w kawałki, koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na takich oczkach, na jakich lubicie najbardziej. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, odrobinę soli i pieprzu kajeńskiego. Wymieszać wszystkie składniki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć porcjami placki. Podawać ciepłe z łososiem, koperkiem i według uznania z jogurtem greckim lub śmietaną. 

Z tej ilości składników wyszło 10 sporych placków. Jak znalazł na małą przekąskę dla 2 osób :-)



1 komentarz:

  1. Widzę, że na Twoim blogu zima mija pod hasłem "pojedzmy dobrze" i bardzo mi się to podoba ;)

    OdpowiedzUsuń