niedziela, 17 listopada 2013

Babeczki dyniowe z czekoladą

Przepis na babeczki dyniowe Fraszka znalazła na blogu kwestia smaku, gdy szukała jakiegoś przepisu na muffinki i babeczki, które mogłaby zrobić z małymi dziećmi. Przepis nie jest może bardzo prosty, wymaga trochę przygotowań, jak na przykład wcześniejsze upieczenie dyni, ale efekty smakowe zaskoczyły wszystkich, którzy je potem zajadali. Zwłaszcza pewną wesołą i bardzo pomocną czterolatkę ;-)


Przy przygotowywaniu tych babeczek możecie zatrudnić małe rączki dzieciaczków, np. przy łamaniu czekolady (trzeba uważać, aby cała czekolada nie trafiła do buziek małych łasuchów) oraz przy posypywaniu babeczek ową smaczną czekoladą. Tu właśnie małe dzieci mogą świetnie się spisać i wnieść swój mały, ale bardzo istotny udział, w przygotowaniu słodkości dla całej rodziny.


Czas na dyniowe szaleństwa już wprawdzie minął, ale na pewno zachomikowaliście jeszcze gdzieś trochę dyni, np. świetnie nadaje się dynia mrożona, którą wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego zawiniętą w folię aluminiową i upiec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 30 minut.  Fraszka w przepisie użyła wiórki kokosowe, ale przypuszcza, że lepszy smak uzyska się dzięki mielonym migdałom ;-)


Dokładny przepis na babeczki dyniowe znajdziecie na blogu kwestia smaku. Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz