Marynata do obu rodzajów szaszłyków:
- 4 łyżki oliwy,
- 2 duże ząbki czosnku,
- mała gałązka świeżego rozmarynu (można użyć także suszonego),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz kajeński.
Do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny, umyte listki rozmarynu, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz kajeński. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Składniki na 5 szaszłyków z krewetek:
- paczka mrożonych krewetek 250 g,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1/2 cebuli pokrojonej w spore kawałki.
Krewetki wyłożyć na sito i przepłukać wodą. Następnie wrzucić do wrzącej wody i gotować od 5 do 10 minut, aż będą miękkie. Ponownie przełożyć na sito i przepłukać zimną wodą, zdjąć skorupki z ogonków. Pomidorki umyć i wysuszyć, cebulę pokroić w spore kawałki, tak, aby utworzyły się takie małe łódeczki. Następnie po kolei nadziewać na patyczki krewetki, pomidorek i cebulkę. Wszystkie szaszłyki polać marynatą. Fraszka nie ma niestety patelni grillowej, więc upiekła szaszłyki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny w foli aluminiowej, a następnie podpiekła je przez 2 minutki z każdej strony na suchej patelni, na której ułożyła kilka patyczków do szaszłyków, aby szaszłyki nie przywierały całą powierzchnią do patelni.
Składniki na 5 szaszłyków z łososiem:
- 300 g świeżego łososia,
- jedna papryka pokrojona w spore kawałki,
- 1/2 cebuli pokrojonej w spore kawałki.
Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w małe kawałki. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w spore kawałki, podobnie cebulę pokroić jak przy szaszłykach z krewetkami, w małe łódeczki. Nadziewać kawałki łososia, papryki i cebulki na patyczki. Gdy już wszystkie składniki zużyjemy, ułożyć szaszłyki w żaroodpornym naczyniu w foli aluminiowej i polać przygotowaną wcześniej marynatą. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Następnie, tak jak szaszłyki z krewetek, podpiec na patelni.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz