Składniki:
około 2,5 kg ciemnych małych winogron,
około 300 g cukru.
Wykonanie:
Rzeczone winogrona umyć, pozostawić na sicie do odsiąknięcia, oderwać z szypułek i wrzucić do dużego garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu. Gdy winogrona się rozpadną i wypuszczą duuuuużo soku. Odcedzić je na gęstym sicie. Następnie uzyskany sok przelać do garnka, dodać cukier, wymieszać i gotować na wolnym ogniu. Jeśli pojawi się piana, a pojawi się na pewno, usuwać ją. Zagotować sok. Bardzo gorący zlewać do wyparzonych i wysuszonych uprzednio słoiczków lub butelek. Zakręcić i odwrócić do góry dnem, aby słoiki się zamknęły. Fraszka nie pasteryzowała ich dodatkowo. Z tej ilości winogron wyszedł jeden duży litrowy słoik i 2 małe po 300 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz