poniedziałek, 2 września 2013

Kurki duszone z koperkiem i śmietaną

Późnym latem i jesienią na polskich stołach królują grzyby. Fraszka nie zna polskiej rodziny, w której szeregach nie byłoby choć jednego zapalonego grzybiarza. Hmm... sama uwielbia zbierać grzyby, chodzenie po lesie, wypatrywanie grzybowych kapeluszy i wdychanie świeżego, zdrowego leśnego powietrza, to relaks najwyższej klasy. Na pierwsze w życiu grzybobranie ją i jej rodzeństwo do lasu zabierali rodzice. Fraszka pamięta, jak z każdym znalezionym grzybem biegła do mamy czy taty, i pytała czy to dobry grzyb, i czy można go włożyć do koszyka. I tak nauczyła się zbierać grzyby, i co ważniejsze, odróżniać te dobre od tych złych. Miłość do chodzenia na grzyby trwa do dziś. I już pewnie tak zostanie do końca.


Jeśli uda się Wam być na grzybach w lesie tej jesieni i jeśli uda się Wam zebrać trochę kurek, hmm... a jeśli nie uda się znaleźć w lesie grzybów, zawsze można kupić i zrobić placki ziemniaczane z kurkami duszonymi w śmietanie z koperkiem. Przepis na Kurki duszone z koperkiem pochodzi z książki kucharskiej: "Kuchnia Polska. Nauka Gotowania" Marek Łebkowski (wydawnictwo TenTen, 1996r.) - książka jest własnością mamy Fraszki, z której zawsze bardzo chętnie gotuje, gdy tylko jest na Mazurach w rodzinnym domu. O samej książce możecie poczytać na blogu ChilliBite. Fraszka do dziś nie wiedziała, że jej rodzina jest w posiadaniu takiej perełki wśród książek kulinarnych.


Przepis na 4 osoby:
  • 500 g kurek,
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 200 ml śmietany,
  • sól, pieprz.
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Większe pokroić, małe zostawić całe. Posiekaną cebulkę zeszklić na maśle. Dodać grzyby i dusić 40 minut, dosypując po 10 minutach duszenia połowę koperku. Gdy grzyby będą miękkie wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem i podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami, jajecznicą, chlebem, lub tak jak Fraszka, z plackami ziemniaczanymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz