Jeśli uda się Wam być na grzybach w lesie tej jesieni i jeśli uda się Wam zebrać trochę kurek, hmm... a jeśli nie uda się znaleźć w lesie grzybów, zawsze można kupić i zrobić placki ziemniaczane z kurkami duszonymi w śmietanie z koperkiem. Przepis na Kurki duszone z koperkiem pochodzi z książki kucharskiej: "Kuchnia Polska. Nauka Gotowania" Marek Łebkowski (wydawnictwo TenTen, 1996r.) - książka jest własnością mamy Fraszki, z której zawsze bardzo chętnie gotuje, gdy tylko jest na Mazurach w rodzinnym domu. O samej książce możecie poczytać na blogu ChilliBite. Fraszka do dziś nie wiedziała, że jej rodzina jest w posiadaniu takiej perełki wśród książek kulinarnych.
Przepis na 4 osoby:
- 500 g kurek,
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- 200 ml śmietany,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Większe pokroić, małe zostawić całe. Posiekaną cebulkę zeszklić na maśle. Dodać grzyby i dusić 40 minut, dosypując po 10 minutach duszenia połowę koperku. Gdy grzyby będą miękkie wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem i podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami, jajecznicą, chlebem, lub tak jak Fraszka, z plackami ziemniaczanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz