czwartek, 18 lipca 2013

Sałatka z rukoli

Rukola ma cierpkawo-gorzkawy, wyrafinowany smak, który Fraszka uwielbia. Świetnie nadaje się do kanapek zamiast sałaty. Ale najlepiej smakuje w tej sałatce, którą Fraszka robiła już niezliczoną ilość razy, z różnym doborem składników, w zależności, co tam się w lodówce znalazło ;-)


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • spora garść rukoli (2 razy tyle, ile na zdjęciu poniżej),
  • pół ogórka,
  • pomidor,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • 1/4 cebuli,
  • 2 łyżki oliwek,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,


Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Rukolę umyć, odsączyć. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na pół, cebulkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z oliwą, dodać sól i pieprz do smaku. Jajka pokroić w ćwiartki. Sałatkę wyłożyć na tależ, na wierzch ułożyć ćwiartki jajka. Gotowe. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz