czwartek, 11 lipca 2013

Jagody (czarne borówki)

Skończył się czerwiec i "słodka dyktatura" truskawek powoli się kończy. Lipiec to królestwo jagód (czarnych borówek) i borówek amerykańskich, malin, czereśni, porzeczek czarnych i czerwonych, a także bardzo rzadkich - białych oraz agrestu.

Jagody są dobre do wielu potraw, do wszelkiego rodzaju ciast, pierogów, naleśników, koktajli, dżemów... ech... aż ślinka cieknie na te wszystkie pyszności.


Jagody mają wielce dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, poprawiają widzenie, zwłaszcza po zmroku, neutralizują toksyny, dzięki garbnikom, mają działanie przeczyszczające (świeże owoce i dżemy), przeciwbiegunkowe (owoce suszone). Zaleca się ich sporzywanie diabetykom, gdyż zawierają wakcyninę, tzw. roślinną insulinę. 100 gram owoców ma 45 kcal.



100 gram jagód zawiera:
  • 0,8 g białka,
  • 0,6 g tłuszczu,
  • 14,3 g węglowodanów,
  • 3,2 g błonnika,
  • 65 mg potasu,
  • 10 mg wapnia,
  • 9 mg fosforu,
  • 2 mg magnezu,
  • 1 mg sodu,
  • 0,7 mg żelaza,
  • 0,1 mg cynku,
  • 130 μg witaminy A,
  • 0,02 mg witamin B1 i B2,
  • 0,4 mg witaminy PP,
  • 0,06 mg witaminy B6,
  • 22 mg witaminy C,
  • 6 μg kwasu foliowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz