środa, 10 lipca 2013

Ogórki małosolne

Fraszka pierwszy raz w życiu będzie robiła ogórki małosolne. Trzymajcie kciuki. Przepis znalzła na jednym z ulubionych blogów kulinarnych: Around the kitchen table, ale trochę go zmodyfikowała. I zabrała się do pracy.


Składniki:
  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • 6 ząbków czosnku (można użyć całą główkę),
  • koper cały z kwiatem,
  • liście chrzanu (cztery powyższe składniki Fraszka kupiła na targu tzw. mieszanka do kiszenia ogórków),
  • 2 łyżki soli kamiennej,
  • z przypraw Fraszka dorzuciła kilka ziarenek ziela angielskiego (można kupić gotowe mieszanki przypraw do kiszenia ogórków),
  • 1 i pół litra przegotowanej wody.
Wykonanie:
Zagotować wodę, odstawić i jak nieco ostygnie, wymieszać ją z solą. Ogórki porządnie umyć (drobinki piasku lubią przywierać do nich i potem mogą chrzęścić w zębach :-(). Koper i liście chrzanu umyć pod bieżącą wodą. Korzeń chrzanu umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obrać i przekroić na pół. W wyparzonym słoiku lub kamiennym naczyniu ułożyć naprzemiennie ogórki z chrzanem, czosnkiem, liśćmi chrzanu i koprem. Zalać to wszystko przestudzoną wodą z solą. Przykryć gazą i owinąć niteczką lub gumką recepturką. Zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Po tym czasie zajadać się pyszną przekąską lub serwować do kanapek. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz